Fakültemiz öğretim elemanlarından Dr.Öğr.Üyesi Zeynep ÖEROĞLLARI BAŞYİĞİT ve Dr.Öğr.Üyesi Bahar TİBER 27-29 Eylül tarihlerinde Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ev sahipliğinde düzenlenen 3. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF'18) yapılan patent yarışmasından 2 adet bronz madalya ödülü kazandı.

Dr.Öğr.Üyesi Zeynep ÖEROĞLLARI BAŞYİĞİT

Patent ismi: Single Layer Multifunctional cotton fabric and production method thereof

İlk Patent Özeti: Patente konu olan % 100 pamuklu kumaşlar, birden fazla fonksiyonelliğe sahip olan tek katmanlı, 50 yıkama ve 50 kurutmaya dayanıklı, tamamen endüstriyel kullanıma uygun, güç tutuşur, su-yağ-kir itici ve antibakteriyel olan «multifonksiyonel» kumaşlar su ve enerji tasarrufu sağlayarak üretilmiştir.

Buluşun Sağladığı Avantajlar

-Su tüketiminde büyük oranda azalma

-Harcanan enerji miktarında azalma

-Kimyasal uygulamalarda esneklik, «etkin ve oldukça verimli multifonksiyonellik»

-Homojen ve kontrollü kimyasal madde aktarımı,

-Yaygın kullanılan konvansiyonel yöntemlerin tek başına kullanımı ile elde edilemeyecek ölçüde, özellikle multifonksiyonel kumaşlarda, tekrarlı yıkamalara ve kurutmalara dayanım

-50 yıkama-50 kurutmaya kadar kalıcı etki

-Tüm bu fonksiyonelliklerin, çevreci bir yaklaşım göz önünde bulundurularak uygulanabilmesi

-Yeni geliştirilen reçeteler ve uygulama şekli sayesinde fonksiyonellikler arası oluşan olumlu sinerjitik etkiler

Açıklama: https://www.usak.edu.tr/UsersData/haber/466/RMZ_0944.JPG

Dr.Öğr.Üyesi Bahar TİBER

BULUŞUN ADI(Türkçe): PERLİT İLE KUMAŞA UV IŞINLARINDAN KORUMA ÖZELLİĞİ KAZANDIRILMASI

BULUŞUN ADI(İngilizce): PROVIDING THE FABRIC WITH THE FEATURE OF PROTECTION FROM UV RAYS VIA PERLITE

BULUŞUN AÇIKLAMASI(Türkçe): Bu buluş, kaplama tekniği ile pamuklu dokuma kumaşa perlit aplike ederek güneşin zararlı UV ışınlarına karşı koruyucu özellik kazandırılmasıyla ilgilidir. Bu buluşla perlitin dünyada ilk defa bir kumaş yüzeyine aplikasyonu gerçekleştirilmiştir. Perlit %70’in üzerinde SiO2 içeren endüstriyel bir mineraldir ve aleve karşı dayanımı, ısı ve ses yalıtım özellikleriyle endüstride kullanılmaktadır. Perlitin dünyadaki rezervlerinin yaklaşık olarak yüzde 70’i Türkiye’de bulunmaktadır. UV radyasyona maruz kalan insanlarda güneş yanığı, erken cilt yaşlanması, alerjiler ve hatta deri kanseri gibi sağlık problemlerinin çok miktarda olması ve dünyayı çevreleyen ozon tabakasının gün geçtikçe incelmesi, insanların UV ışınlarından korunması gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Perlit kaplanmış kumaşların UV koruyuculuk özellikleri, ilgili standart olan AS/NZS 4399:1996’a göre mükemmel olarak derecelendirilmiştir.

BULUŞUN AÇIKLAMASI(İngilizce): This invention is related to providing the property of protection against hazardous UV rays of the sun by applying perlite to the cotton woven fabric surface with the coating technique. With this invention, the application of the perlite to the surface of a fabric was carried out for the first time in the world. Perlite is an industrial mineral which contains SiO2 more than 70% and used in the industry due to its resistance to flame, both heat and sound insulation properties. Turkey has the most of perlite reserves in the world (about 70%). Health problems such as sunburn, premature skin aging, allergies and even skin cancer are a result of exposure to substantial ultraviolet radiation. Because the ozone that covers the world gets thinner day after day, it is necessary for people to be protected from UV rays. UV protectiveness properties of perlite coated fabrics were rated as excellent according to the related standard AS/NZS 4399:1996.

BULUŞUN KORUMASI

Aşağıdakilerden birini belirtiniz